Skip to main content
News / Hírek

Bemutatjuk a zenekar új tagját: Sohajda Pétert

By 2017 / 12 / 20március 24th, 2018No Comments

Ezennel bemutatjuk nektek a zenekar új tagját, Sohajda Pétert, aki 12 év háttér/stúdiómunka után előlépett, hogy ne csak a stúdióban, hanem a színpadon is velünk legyen.  Isten hozott Sohi!

A teljes cikk a Lángoló Gitárokon jelent meg.

Miért történt a tagváltás?

Fehér Zsombor frontember: Kónya Csaba másfél évtizeden át velünk együtt terjesztette az Ethno Funk üdvözítő igéjét. Csabi a színpadon mindig a maximumot nyújtotta, de a 15 év együttlét alatt megkopott a kapcsolat, ami a későbbi közös alkotómunka rovására ment volna.

Honnan a kapcsolat Sohival?

FZs: Az igazság jól fog mutatni a folktörténeti lexikonokban, mivel Sohival már 7 évesen együtt lógtunk a suliban, a napköziben. Már ott tervezgettük a közös munkát, ám közénk állt a feloldhatatlan ellentét, hogy én Á-s voltam, ő meg C-s „úúú”. Sohi így csak 2007-ben lett a zenekar lemezfelvételeinek, stúdió-munkálatainak legnélkülözhetetlenebb alakja, egyben a Testvériség teljes értékű tagja. Tökéletesen megértjük és elfogadjuk egymás hangzás és stílusbeli véleményét, zenei gondolatait. Mindenféle nyalizás nélkül Sohinak ugyanolyan érdemei vannak az eddigi lemezeink sikerében, mint bármelyikünknek. Épp ezért örültünk, hogy ott állt velünk a színpadon 2013-ban, a második Fonogram-díjunk átvételekor.

Sohi: 2005-ben már a Pimasz előtti demókat a szüleimnél vettük fel a nappaliban. A zenekar azóta is ragaszkodik hozzám, amire büszke vagyok. Olyan ez a helyzet, mint összejönni valakivel a baráti társaságodból. Mellesleg nem tudtam, hogy tudják, hogy tudok basszusgitározni.

Milyen változást hozhat ez a zenében?

Sohi: A zene ösztönös dolog kell, hogy legyen, az adott pillanatban dől el, mi lesz egy ötletből, dalkezdeményből. Nem tudhatjuk előre mi lesz az irány, ha új dalok születnek. Mindenesetre nagyon várom a közös dalszerzést, és én is kíváncsi vagyok mit hoz. Az eddigi közös próbák nagyon eredményesek és jó hangulatúak, négy próba alatt hat régebbi számot dolgoztunk át.

FZs: Már most érződik az a grunge-os, kőkemény dinamika a játékában, ami a nagyterpeszes ethno funk-nak is velejárója. Személyével – egy frissebb szemlélettel de – tovább erősödik zenénkben a Seattle Sound. A zenekar belső dinamikája teljesen újjászületett, alig várjuk, hogy nekiugorhassunk a 2018-as évnek.

Ahogy összes albumunk, így a Folklore Man album keverési munkálatai is Sohi felügyelte. Az erről készült 2013-as páros interjút a YouTube-on nézhetitek meg.

Sohi másik zenekara, a Shapat Terror korábban készített egy Dr. Dudás covert is. 

X